Pericol la Zaporojie. Ar putea exista eliberări de substanțe radioactive. Europa ar putea fi afectată

de: Anca Lupescu
04 05. 2023

În cazul unei situații de urgență la centrala nucleară de la Zaporojie, există riscul unei posibile eliberări de substanțe radioactive în mediul înconjurător, care ar putea afecta nu numai Ucraina, ci și întreaga Europă.

AIEA, avertisment

Pe teritoriul sediului departamentului de turbine al unității energetice nr. 4 a centralei nucleare Zaporojie, reprezentanții AIEA au înregistrat explozibili. Acest lucru a fost raportat la 3 mai de către serviciul de presă al Inspectoratului de Stat pentru Reglementare Nucleară al Ucrainei.

De asemenea, invadatorii ruși au amplasat echipamente militare și arme pe amplasament. Departamentul a explicat că primește informații din surse neoficiale despre concentrarea de arme și explozibili în alte spații industriale ale instalației. Acest lucru este valabil pentru atelierele de reparații mecanice și acoperișurile unităților energetice, ceea ce face ca situația să fie foarte periculoasă.

Inspecția a calificat acțiunile ocupanților ruși drept inadecvate. Astfel, militarii Federației Ruse pun în pericol personalul centralei nucleare și locuitorii așezărilor din apropiere. Aceștia nu răspund la apelurile de a părăsi centrala nucleară Zaporojie.

În cazul unei situații de urgență, Europa poate fi afectată

Specialiștii au avertizat că, în cazul unei situații de urgență la centrala nucleară din Zaporojie, cu o potențială eliberare de substanțe radioactive în mediul înconjurător. Nu doar Ucraina poate resimți aceste consecințe teribile, ci și alte state europene.

Reamintim că, la 2 mai, Energoatom a anunțat că, în ajunul contraofensivei Forțelor Armate ale Ucrainei, „conducerea” centralei ZNPP își ia urgent concediu.

Potrivit inginerilor energeticieni, din cauza lipsei critice de personal la centrala nucleară, pseudo-managerii nu sunt eliberați. Așa-zisul director al ZNPP, Iury Chernichuk, ar fi părăsit Energodar la 1 mai și ar fi plecat pe teritoriul Crimeii ocupate temporar.

De asemenea, la 29 aprilie, AIEA a declarat că o explozie de mină a fost înregistrată în apropierea centralei nucleare din Zaporojie.

Specialiștii au fost nevoiți să se ascundă după ce au fost avertizați asupra unui atac cu rachete, în timp ce în depărtare se auzeau sunete de bombardament.

AIEA a precizat că prezența și activitatea militară sporită în regiune ar putea provoca o situație negativă. Specialiștii au remarcat importanța și urgența coordonării măsurilor de protecție a centralelor nucleare.